måndag 13 maj 2013

Nu händer det grejer i burkarna.......

Idag då vi arbetade med NTA-lådan "Fjärilars liv" började det hända saker. Vi mätte några av larverna och fick fram att de nu var mellan 3-4 cm långa och vi har endast haft dem i 1 vecka 3 dagar.
En av elevernas larver hade under helgen blivit en puppa och det var spännande att se på den. Då vi höll på att prata om hur deras larver nu såg ut, de fick studera dem och berätta vad de såg. Eleverna såg bajs, spindelväv och små bäbisar.
Ja, vi fick börja reda ut vad som var vad och mitt i allt kommer det glada tillrop från en elev som sa att dens larv håller på att bli en puppa.

På detta sätt fortsatte det och under dagen var det flera som förpuppades. Jag har arbetat med denna temalåda i ca 4 år och jag har aldrig varit med om just denna den i utvecklingen. 

Larverna bajsar som vi men de äter upp sitt bajs. Det gör dem för att första gången de äter hinner inte deras kroppar att ta upp all näring som finns i maten. De är nämligen väldigt glupska och äter så snabbt. I bilden ovan ser ni bajs som sitter fast på burkens insida samt en massa tunna silkestrådar.

Vi jobbar på febrilt för att inte missa något nu!!!!

1 kommentar:

  1. Titta på den här lilla filmen hur det såg ut när språkklassens lilla puppa hade ramlat ner och Eva skulle försöka hänga upp den igen!Hanne
    http://www.youtube.com/watch?v=tNJr5mAc-DA

    SvaraRadera